Japāņu naži ir vieni no labākajiem pasaulē. Tomēr pat labākie naži ir pareizi jāuztur, lai tie būtu asi un kalpotu daudzus gadus. Šeit ir galvenie japāņu nažu kopšanas padomi.
1. Izmantojiet nazi tā paredzētajam mērķim
Ja jūs izmantojat savu japāņu nazi nepareiziem uzdevumiem, jūs ne tikai sabojāsit asmeni, bet arī samazināsit tā efektivitāti paredzētajam mērķim. Piemēram, ja jums ir šefpavāra "gyuto" nazis, nelietojiet to, lai to sasmalcinātu, pretējā gadījumā jūs sabojāsit asmeni un tas var pat saplaisāt un plaisāt!
Turklāt, ja jums ir nepieciešams zivju nazis, lai sagrieztu mazākus kaulus, iegādājieties janagiba nazi, nevis vārīšanas nazi.
Visiem japāņu nažiem ir īpašs mērķis, tāpēc pārliecinieties, ka tos izmantojat paredzētajam mērķim.
2. Nažu mazgāšana
Japāņu naži jāmazgā ar rokām ar ziepēm un siltu ūdeni. Nelieciet tos trauku mazgājamajā mašīnā, jo jūs varat sabojāt asmeni un rokturi. Galvenais iemesls, lai izvairītos no trauku mazgājamās mašīnas, ir tas, ka metālam ir tendence strauji paplašināties un samazināties, mainoties karstā un aukstā ūdens temperatūrai. Tā rezultātā tērauds var kļūt trausls un pārtraukt. Turklāt trauku mazgāšanas līdzekļa ķīmiskās vielas var sabojāt naža rokturi.
Jāizvairās no tērauda skrubēšanas sūkļiem un citiem abrazīviem priekšmetiem, jo tie var smagi sabojāt jūsu nazi. Tīrot nazi, vislabāk ir izmantot mīkstu audumu vai sūkli. Neatkarīgi no tā, vai jums ir oglekļa vai nerūsējošā tērauda nazis, pēc katras lietošanas jums to vajadzētu mazgāt ar mitru sūkli vai dvieli, kas iemērc ziepēs un pilnībā žāvēts. Pēc mazgāšanas neatstājiet nazi mitru, jo tas var rūsēt, it īpaši, ja tas ir izgatavots no oglekļa tērauda. Ja jums ir pārāk ilgs mitrums, pat nerūsējošais tērauds var sarūsēt.
3. Izmantojiet pareizo griešanas paņēmienu
Japāņu nažiem ir asa asmens, bet, ja jūs tos izmantojat nepareizi, tie viegli sadalīsies un sabojājas.
Pārliecinieties, ka esat kārtīgi sagriezts, gludi. Nogrieziet nazi, īpaši sagriežot cietus priekšmetus (piemēram, ķirbjus, kartupeļus, burkānus utt.). Griežot cietākus priekšmetus, izmantojiet griešanas kustības turp un atpakaļ.
Nekad nesamaziniet pārāk smagu ēdienu (ja vien poga nav īpaši paredzēta cieto kaulu un skrimšļa sagriešanai).
Šeit ir saraksts ar to, ko jūs nevarat sagriezt ar japāņu nazi:
- Saldēta pārtika (ieskaitot saldētu gaļu)
- Kauli
- Kārbas
- Gliemju čaumalas
- Dārzeņi ar cietām kutikulām, piemēram, ķirbjiem
4. Aizsardzība pret rūsu
Daudz oglekļa saturoša un nerūsējošā tērauda var rūsēt, ja to nepareizi uztur.
Pēc katras lietošanas ir svarīgi pēc iespējas ātrāk mazgāt un nožūt.
Ja jūsu naža rūsa, nelieciet panikā! Ir vairāki vienkārši veidi, kā noņemt rūsu. Viens veids ir dažas minūtes iemērkt nazi etiķī un pēc tam notīrīt rūsu ar neilona suku. Varat arī izmantot citronu sulu vai sāļo ūdeni. Kad rūsa pazūd, pirms naža lietošanas pilnībā mazgājiet un pilnībā nožāvējiet.
5. Izmantojiet pareizo griešanas dēli
Izmantotā griešanas virsma, uz kuras tiek izmantots nazis, var ievērojami ietekmēt naža dzīvi.
Vissliktāk izmantotie griešanas dēļi ir stikls vai metāls - izvairieties no tiem par katru cenu, pretējā gadījumā jūs uzreiz sabojāsit nazi!
Šeit ir vispārīgs noteikums: izvairieties no visa, kas ir grūtāks par jūsu naža tēraudu, ieskaitot slānekli, stiklu, marmoru, bambusu un citus materiālus.
Priekšroka tiek dota griešanas dēļiem, kas izgatavoti no koka vai plastmasas. Plastmasas un koka griešanas dēļi ir mīkstāki un palīdzēs nazi asi saglabāt asu. Bambusa griešanas dēļi nav piemēroti japāņu nažiem, jo tie ir ļoti grūti.
6. Turiet nažus pareizi
Turot nažus, pārliecinieties, vai naži nesaskaras ar citiem metāla priekšmetiem, jo tas var tos sabojāt.
Vislabāk ir turēt nažus koka naža statīvā uz magnētiskām (izgatavotas no koka) kronšteinām, kas piestiprinātas pie sienas, vai koka atvilktnē ar nažu aizsardzību (vai čaumalu). Jūs varat arī turēt nazi īpaši, lai tas izveidotu paplāti.
7. Pareizi nazis ar nazi
Regulāri japāņu nazis paliks asi ilgāk un ļaus efektīvāk izmantot ilgāk. Visaptverošas japāņu nažu asināšanas instrukcijas var atrast mūsu rakstā „Japāņu nažu asināšana“.
8. Regulāri eļļojiet nazi ar eļļu
Eļļas naža eļļošana palīdz aizsargāt asmeni no rūsas. Vispiemērotākais ir Camellia eļļa (ko sauc arī par Tsubaki eļļu), kas ir viegla un dziļi iekļūst. Tsubaki eļļa ir tikai japāņu nažu kopšanas eļļas termins, ko var atrast tiešsaistē vai Japānas veikalos. Tas ir izgatavots no kamēlijas gredzeniem un ir pietiekami maigs, lai to lietotu uz nažiem, nesabojājot asmeni vai rokturi. Šī eļļa ir bagātināta ar E vitamīnu, tāpēc tā palīdzēs saglabāt jūsu nazi lieliskā stāvoklī.
Uzklājiet nelielu daudzumu eļļas uz tīra, mīksta auduma un berzējiet to ar visu naža asmeni. Noslaukiet lieko eļļu. Dariet to ik pēc dažām nedēļām, lai novērstu asmeņu malkošanu.
Var izmantot arī minerāleļļas, taču tās neiekļūst tik dziļi kā kamieļu eļļa un būs jābūt biežāk ieeļļiem.
Ielieciet naža rokturus, lai laiku pa laikam uzklātu neitrālu dārzeņu vai kumelīšu eļļu.